In de series merkte ik al dat ik soepel een 1.53-er kon lopen en dat vrijwel solo. Iets wat ik nog nooit eerder heb gekund. Vandaag was ik dan voor het eerst in mijn carriere een van de te kloppen mannen. Het zou zoals vooraf door iedereen had bepaald tussen mij en Nils Pennekamp gaan. Als outsiders waren er Victor Bouwman, Jesper Arts, Menno Schouten en Pascal Noort die aan de start stonden.

Bij het inlopen merkte ik bij versnellingen dat mijn hamstring of zoiets gespannen stond en bij het wegstartte gevoelig was. “Dan maar de eerste 10 meter iets minder hard weg”, dacht ik toen. Eenmaal uit de callroom op de baan voelde ik niks meer. De spanning zat er goed in en de focus dus ook. Een paar scenario’s die met Guido besproken waren flitsten nog gauw door mijn hoofd, maar voornamelijk was er een wijsheid blijven hangen van de coach. “Zorg dat jij de hoofdrolspeler wordt op de camera, dan heb je gestreden voor wat je waard bent.” En gelijk had hij.

Na het startschot was het al snel Jesper Arts die langszij kwam, maar gelukkig had ik mij hierop ingesteld aangezien Jesper een 400m horden loper is en gewoon een stuk explosiever is dan ik. Jesper nam de kop en daarachter schoof Nils Pennekamp aan en voegde ik daarachter in. Openingsronde in ongeveer 26 sec, een strak tempo dus. Na 350 meter zag ik dat Pennekamp door wilde schuiven en de koppositie over wilde nemen. Gelijk kon ik hierop inspelen en versnelde iets door en kon gemakkelijk achter Pennekamp aan langs Jesper. De laatste 400m begonnen na ongeveer 53 seconden.

Ik hield mijn afstand zodat ik een soepele pas kon lopen, maar in mijn hoofd klonk het alleen maar: “volgen, volgen en nog eens volgen…” De benen werden zwaarder en zwaarder, maar in mijn hoofd werd ik daarop sterker en sterker. Die titel moest ik hebben dus met nog 1 ronde te gaan was ik mijn aanval aan het voorbereiden. Het gaatje dichten en midden in de bocht zette ik aan. Ik moest voor de volgende bocht voorbij Pennekamp zijn gelopen, want anders had ik een probleem. Met grotere snelheid dan ik had kunnen bedenken schoot ik uit de bocht naast Pennekamp. En van naast Pennekamp liep ik opeens voor Pennekamp en kwam de volgende bocht. Ik was ervoorbij, maar het was nog niet voorbij schoot het door mijn hoofd. De NK junioren finale in Zwolle die ik op 0.01 seconden verloor van Addis Riet schoten door mijn hoofd en het enige waar ik aan kon denken was dat ik de laatste 100m harder moest lopen dan ik ooit heb gedaan. Nergens gaf ik volgens mij een centimeter prijs ook al hoorde ik mijn achtervolger niet meer. Een dip over de finish en daar stond ik dan als overwinnaar in de beste race die ik tot nu toe had gelopen!

NEDERLANDS KAMPIOEN 8OOM INDOOR! wat klinkt dat goed! Vervolgens de verbaasde reactie van Nils Pennekamp: “Gast, wat doe jij hier?” Een erg goede vraag, want op dat moment keek ik op de klok en zag een tijd onder de 1.50. Niet zomaar onder de 1.50, maar 1.48.71! Hier droomde ik slechts van en nu was ik plotsklaps Nederlands Kampioen EN had ik voor het eerst een tijd onder de 1.50 gelopen officieel! Geniaal! 12e tijd allertijden indoor door een Nederlander + 28e jaarprestatie indoor op de europese ranglijst (ranglijst Europa).

Achteraf nog een paar mooie woorden van mijn coach Guido van Weeren: ´Het eindresultaat is beyond wat we gedacht hadden. Thijmen loopt erg gemakkelijk de laatste weken, maar wat er nu uitkomt, 1:48 en zo´n laatste ronde waarbij hij bij iedereen wegvliegt is ongelooflijk. Ik moet er zelf nog van bijkomen, dus laat staan Thijmen. Hoe de race verliep was een droomscenario en zo´n tijd erbij is het allermooiste. Hij zit maar 7 tiende van de WK-limiet, dus je zou hem bijna nog een race gunnen, maar dat kan helaas niet meer (dit weekend was het laatste kwalificatiemoment voor het WK Indoor red.). Ik denk dat Thijmen nog een heel stuk verder kan en misschien wel de allerhoogste toernooien kan gaan halen in de toekomst. Maar daar nemen we de tijd voor.´

De beelden van NOS (26.41)


Officiele uitslag

Pl. Laan Nr Naam PR Vereniging Cat Resultaat Info
1 6 32 KUPERS Thijmen 01:50.30 Atletico ’73 SEN 1:48.71
2 4 154 PENNEKAMP Nils 01:48.96 AV Haarlemmermeer SEN 1:50.40
3 1 339 NIBBERING Didier 01:52.74 Rotterdam Atletiek SEN 1:51.77
4 4 226 SCHOUTEN Menno 01:50.48 AV Lycurgus SEN 1:52.16
5 2 346 DUDINK Willem 1:53.98 SAV SEN 1:52.34
6 3 130 BOUWMAN Victor 01:49.73 Groningen Atletiek SEN 1:52.43
7 5 215 ARTS Jesper 1:53.25 AV Lopersgroep Deurne SEN 1:53.28
8 2 147 NOORT Pascal 01:52.02 Haag Atletiek SEN 1:54.97


By | 2017-07-21T09:58:22+02:00 februari 27th, 2012|Nationaal|0 Comments