Een week lang verbleef ik met het Nederlandse team op de politie acedemie in Tampere. Dit was de uitvalsbasis voor het EK onder 23. De 800m was uiteindelijk teruggebracht tot een halve finale en dan finale. In de serie liep ik met de grote favoriet Bosse.

800m serie

De start was goed en er werd hard geopend, wat voordelig was, want met Bosse in de race was 1 finale plaats wel bijna zeker bezet. Na 400m werd het wat chaotisch om positie te vinden, maar ik was overtuigd dat ik goed liep. Met een versnelling van 500m naar 600m wist ik de 3e positie te bemachtigen. In de bocht bleef ik in de rug van Bosse en versnelde met hem mee langs de duitse koploper. Toen werden we beiden verrast door de Oekraïnse Bybyk die met grote snelheid in de laatste 50m langs ons heen kwamen de serie won. Voor Bosse niet erg, maar hierdoor viel ik net buiten de directe kwalificatie. Gelukkig was de 1.48.3 snel genoeg voor een plek als tijdsnelste in de finale. Ik kon me gaan opmaken voor de finale van de dag erna.

800m finale

Op de finale dag was ik vrij ontspannen en kon genieten van het toernooi en het mooie weer. De hele dag was mijn hamstring echter wel behoorlijk gevoelig, maar ik ging ervanuit dat dit bij de warming up wel weg zou trekken. Dit gebeurde echter niet en tijdens de eerste 2 versnellingen kon ik niet fatsoenlijk aanzetten door de scherpe pijn in mijn hamstring. Met nog een half uur te gaan tot dat ik in de callroom moest zijn ging ik op de massage tafel van Joost Vollaard liggen en hebben we de spanning weg kunnen halen en met een pijnstiller om de scherpe pijn weg te halen kon ik weer zonder beperking lopen. Een paar hectische minuten waar ik mentaal wel even last van had, maar vervolgens het toch goed van me af kon zetten.IMG-20130712-WA0000 De finale 800m begon. Vanuit baan 5 liep ik de bocht uit en Bosse nam het initiatief. Met wat geduw en getrek zat ik vrij snel op plek 4 in het treintje. Helaas ging na 450m de voorste groep iets te snel voor mij. Ik versnelde de bocht wel uit, maar toen had ik al wat te veel meters verloren en kwam de groep buitenom. Op 600m moest ik dus blijven wachten en daardoor was mijn eigen versnelling niet meer echt mogelijk. Met een redelijke laatste 100m wist ik nog 1 plaatsje op te schuiven, maar op de streep kwam er nog net weer een spanjaard langszij. Met een seasons best finishte ik als 6e in 1.47.15, wat een clubrecord is. Hier ben ik tevreden mee gezien mijn opbouw van mijn seizoen, maar heel diep knaagt het gevoel dat als ik zo goed was als vorig jaar een medaille binnen bereik was. Helaas was dit niet zo en moet je niet blijven hangen in wat had kunnen zijn, maar moetje blij zijn met wat is. Ik ben 6e van Europa onder 23 en loop pijnvrij sinds 2 maanden! Ik heb dan ook met volle teugen genoten van dit toernooi. Hij was echter nog niet afgelopen, want ik mocht ook op de 4x400m starten!

4x400m

Met mijn kwaliteiten als 800m loper werd ik als 2e loper ingezet om het geduw en getrek op te vangen. In de serie ging dit goed en met een splittijd van 46,9 sec ben ik heel tevreden. Bij de wissel van Jurgen Wielart op mij dook ik echter uit automatisme gelijkde bocht in, maar op deze baan is bij de startlijn eerste 10 meter rechtuit. Hierdoor kwam ik buiten mijn baan, maar corrigeerde optijd, waardoor diskwalificatie uitbleef. Mazzel!! Met een eindtijd van 3.07.27 liepen we (Jurgen Wielart, Jesper Arts, Bram Peters en ik) naar een 5e plek toe en kwalificeerde we met het team voor de finale van een dag later.

Op de finale dag werd Jurgen vervangen door Jelle Venema, want Jurgen had te veel last van impact die de drie 400 meters die hij dit toernooi al liep. Met Bram Peters als startloper werd ik uitstekend afgezet, maar ook bij mij had de afgelopen 3 dagen zijn tol geeist. Ik verloor na 200m de aansluiting en kwam met een goede laatste 100m slechts 1 plaatsje verder naar voren, maar de groep voor me lag daar 2 meter voor. Met een goede wissel op Jesper Arts konden we dit gat ook helaas niet meteen dichten en bleven we op lichte achterstand van de kopgroep van 5 man. Jelle Venema deed er nog alles aan om bij te komen, maar de slotlopers liepen in collectief even hard als hij, waardoor de aansluiting niet meer terugkwam. Met een eindtijd van 3.07.47 waren we uiteindelijk maar 0.2 langzamer, maar werden we hiermee 7e van Europa. Een prima prestatie van die team! Daarnaast vond ik het ook bijzonder spannend om samen te racen voor een goede plek. De spanning is daardoor erg groot en het teamgevoel daardoor extra sterk! Mede door deze 4x400m heb ik uitzonderlijk genoten van de EK onder 23 en ben erg blij dat ik dit nog heb kunnen en mogen meemaken!

By | 2017-07-21T09:58:22+02:00 juli 17th, 2013|Internationaal|0 Comments