Afgelopen zondag was de belangrijkste wedstrijd voor het team. Team4mijl liep de 4 mijl, dus ook ik droeg mijn steentje bij. Na de Kramprun met een tijd van 15.55 was mijn verwachting niet erg hoog en de opmerking dat ik wel eens onder de 20 min zou kunnen rennen klonk dan ook als een onhaalbare barriere.

Vooraf aan de wedstrijd heb ik met de coach besloten om gewoon zo hard mogelijk te gaan en zo diep mogelijk en dan zien we wel wat eruit komt. Coach Guido was in ieder geval optimistisch, te merken aan de opmerking: “En dan open je de eerste 5km maar in 15 rond en dan zie je maar waar het schip strand”. De verwachting kwam akelig dicht bij de waarheid.

Na een ontzettend drukke start zigzagde ik door Haren, mijn oude woonplaats, heen. Al snel zag ik trainingsmaatje Stefan Wessel die schijnbaar wel een goede start had gehad en ik besloot in zijn kielzog te gaan lopen. Het tempo lag hoog vanaf het begin. Mijn benen voelden daardoor al vrij snel vermoeid, maar opgeven ken je op zo’n moment niet, dus de enige oplossing was in het groepje waar je zit blijven lopen totdat je niet meer kunt. In een groepje van ongeveer 8 man met onder andere Stefan, Frank Blikslager en Bart van Nunen werden de eerste 3218m afgelegd in 9.40min. Een tempo onder de 20min!

Foto: Runnersworld Groningen

Op dat moment werd er versneld en kreeg ik het al gauw zwaar. In de aanloop naar het viaduct op ongeveer 1.5km voor de finish moest ik lossen. In een doorkomsttijd op de 5km van 15.08 was het zwaarste deel van de race aangebroken. Het viaduct probeerde ik mijn tempo terug te vinden en ging daardoor iets te hard, want daarna waren mijn bovenbenen compleet zuur. De laatste 400m liep ik dan ook in een tempo van 18km/h wat ten opzichte van de 20km/h van daarvoor een aardig verval was. De herestraat probeerde ik nog iets het tempo op te voeren, maar de bult deed precies waar ik bang voor was. Op de laatste 500m ben ik daardoor nog door 5 man ingehaald, omdat er geen eindsprint meer in de benen zat.

Uiteindeijk finishte ik in een tijd van 19.43 en werd ik nog net door Brian Kamstra in de laatste 100m voorbij gesneld. Een gemiddelde snelheid van 19.6km/h waar ik bijzonder trots op ben. Het is een van de eerste keren sinds de batavierenrace van 2009 dat ik weer echt het gevoel had dat ik op een lange afstand alles heb kunnen geven. Ik weet weer hoe het moet en nu moet ik dus ervoor zorgen dat ik dit vaker kan doen!

Het team presteerde met 6 mensen onder de 20min (Olfert Molenhuis, Frank Blikslager, Stefan Wessel, Brian Kamstra, Thijmen Kupers en Niek Blikslager) ontzettend sterk.

By | 2017-07-21T09:58:22+02:00 oktober 16th, 2012|Nationaal, Regionaal|0 Comments